گر چه حجم مطالعات انجام شده در رابطه با اثر شوری بر جوامع گیاهی و ویژگیهای رشد و نمو گیاهان قابل توجه است، ولی اکثر این مطالعات در مورد گیاهان خاص و به ویژه گیاهان زراعی انجام شده است (هویتینک[۲۳] و همکاران، ۲۰۱۲). گیاه زینتی گل تکمهای(Gmpherena globsa) در هنگام تنش شوری با تغییراتی که در برخی صفات خود ایجاد مینماید به تنش شوری پاسخ میدهد، با افزایش شوری، پتانسیل اسمزی در محیط اطراف ریشه نیز افزایش مییابد، که سبب ازدیاد ترشح اسید آبسزیک از ریشه میگردد، این امر موجب بسته شدن روزنهها و کاهش هدایت روزنهای می شود. همچنین از وزن خشک گیاه (ریشه و بخش هوایی) کم می شود (کمالی و همکاران، ۱۳۹۰).
بعضی از گونه های گل تکمهای میتوانند سطوح بالای شوری را تحمل کنند (کارتر و همکاران، ۲۰۰۵). نتایج برروی گیاه آگاستاکه(Agastache foeniculum) نشان داد که تنش شوری اثر معنیداری بر عاملهای اندازه گیری شده دارد. با افزایش سطح شوری، ارتفاع بوته، تعداد و طول شاخه های جانبی، قطر ساقه، فواصل میا نگرهها، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک برگ و ساقه، عملکرد اندام هوایی تر و خشک در گلدان و میزان اسانس در گلدان کاهش یافت. در اجزاء متشکلهی اسانس ترکیبهایی نظیر بتاپینن، میرسن، انیس آلدئید و بتا بوربونن افزایش و بر عکس مقدار لینالول و متیل کاویکول کاهش یافت. همچنین در سطح شوری ۱۰۰ و ۱۲۵ میلی مولار کلرور سدیم بوتهها قبل از به گل رفتن از بین رفتند (خرسندی و همکاران، ۱۳۸۹). مورالز[۲۴] و همکاران (۱۹۹۸) اعلام کردند شوری متوسط باعث افزایش مقادیر کاردنولاید در برگهای گل انگشتانه می شود. الکلتاوی و کروتو[۲۵] (۱۹۸۷) ضمن بررسی اثر تنش شوری بر روی مرزنجوش و گونه ای نعناع ملاحظه نمودند که در هر دو گیاه ارتفاع گیاه و سطح برگ به طور معنی داری کاهش یافت. صالحی و همکاران (۱۳۹۰) نشان دادند که واکنش گیاهان به شوری بستگی به رطوبت خاک دارد و افزایش در مصرف آب تا ۱۰۰ درصد منجر به افزایش سطح تحمل به شوری کوشیا Kochia) scparia) گردید و تنش آبی و شوری تأثیر افزایشی بر کاهش رشد گیاه دارند.
نمکهای محلول بیشتر در منطقه ریشه اثر منفی بر رشد گیاه می گذارد و عملکرد از طریق اثر اسمزی، عدم تعادل تغذیهای و سمیت یونهای خاص کاهش مییابد (گریتن و گرایو[۲۶] ، ۱۹۹۹٫ مونس، ۲۰۰۵). شوری فیزیولوژی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد و نمکهای موجود در محلول خاک با اعمال فشار اسمزی و کاهش پتانسیل آب خاک، آب در دسترس گیاهان را کاهش میدهد عدم تعادل یونی در سلولها به دلیل تجمع بیش از حد سدیم و کلرید که بر جذب سایر مواد معدنی اثر می گذارد صورت میگیرد (خان[۲۷] و همکاران، ۱۹۹۸).
۲- ۴- دلایل ایجاد شوری در خاک
شوری خاک توسط عوامل متعددی ایجاد می شود. خاک شور ممکن است به دلایلی از جمله، استفاده از آب آبیاری با سطوح بالایی از نمک، یا از طریق جزر و مد آب دریا در مناطق کم ارتفاع در امتداد ساحل یا نیز از یک منبع نمک هنگامی که بارش باران آب را جاری میسازد یا در مناطق ساحلی، اسپری آب دریا توسط باد و پراکنش به زمینهای اطراف ساحل، و همچنین نفوذ آب شور به سفره های آب شیرین ممکن است هنگامی که چاههای نزدیک به ساحل برای مقاصد مختلف به سطح زمین پمپاژ شوند رخ دهد(لارچر[۲۸]، ۲۰۰۳). پنج علت جداگانه اما مرتبط با مشکلات شوری وجود دارد:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲– ۴ -۱- شوری خاک از نمک جاده
نمکهای مورد استفاده در جادهها برای جلوگیری از یخ زدگی، در نهایت می تواند با روان آب از سطح جاده در خاک نفوذ کرده یا با پاشش و اسپری از خیابان به سطح خاک رسد (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۲- شوری خاک در اثر آبیاری
آبیاری با آب شور می تواند باعث افزایش شوری خاک شود، اگر مدیریت صحیح آبیاری صورت نگیرد. به طوری که پس از آبیاری و تبخیر و تعرق، نمکها در خاک باقی خواهد ماند. شیوه آبیاری مناسب ارائه کسر آبشویی و حذف بیش از حد نمک از خاک است. البته در خاکهایی با زهکشی ضعیف، شست و شوی امکان پذیر نیست، مگر این که در جهت بهبود و اصلاح خاک اقدام شود (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۳- شوری خاک در اثر استفاده بیش از حد کود
استفاده بیش از حد، از کودهای شیمیایی از قبیل نیترات آمونیوم، و یا استفاده ازاصلاحات آلی مانند کود دامی، می تواند منجر به افزایش نمک در خاک شود. راه حل این است که به درخواست کودها تنها زمانی که مورد نیاز گیاه است، پاسخ داده شود. گاهی اوقات کودهای حیوانی به عنوان اصلاح کننده خاک به کار برده میشوند، که باید مراقبت شود کودهای حیوانی با نمک بالا مصرف نشود یا نمک اضافی آن شسته شود (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۴- شوری خاک در اثر هوا دیدگی سنگها (شوری ذاتی)
از هوادیدگی سنگهای مادری نمکی و یا خاکهای اطراف دریاچههای شور که منجر به تشکیل نمک در هوا و یا در محیطهای خشک گردیده، که در آن تبخیر بیشتر از بارش است، و در نتیجه منجر به تجمع نمک در خاک می شود (ارکات و همکاران،۲۰۰۳٫ اشرف، ۱۹۹۴).
۲-۴-۵ – خاکهای سدیمی
خاکهای سدیمی که در آن سدیم جایگزین کلسیم و منیزیم می شود و حضور سطوح بالای سدیم باعث می شود خرابی در ساختار خاک پدید آید که منجر به مشکلات نفوذ آب و تهویه هوا شده و همچنین مقادیر pH بیشتر از ۵/۸ در این خاکها می تواند باعث خلل در جذب بعضی عناصر و مواد غذایی ضروری توسط گیاه شود. خاکهای سدیمی ممکن است سیاه و سفید و یا پوستههای سفید را در سطح خود داشته باشد (لارچر، ۲۰۰۳).
۲- ۵- مقدار شوری در کودهای دامی
کودهای دامی حاوی نمک هستند و ممکن است سطح نمک خاک را زمانی که به عنوان مالچ و یا اصلاح کننده خاک از آنها استفاده می شود، افزایش دهد. این سطح نمک بالا می تواند یک مشکل جدی باشد وقتی که در سطح نمک خاک از تحمل به شوری گیاه بیشتر است. مقدار مصرف کودهای حیوانی نباید از ۴۰-۳۰ تن در هکتار تجاوز کند، چرا که احتمال اثرات شوری ناشی از آنها وجود دارد (محمدی ترکاشوند، ۱۳۸۸).
۲-۶- وضعیت خاکهای کشور ایران از نظر مواد آلی
بر اساس آمارهای موجود در بیش از ۶۰ درصد اراضی کشاورزی کشور میزان کربن آلی خا ک کمتر از یک درصد میباشد. در حالی که حد مطلوب کربن آلی خاک برای دستیابی به تولید پایدار بایستی دو تا سه درصد باشد. طبق سند چشم انداز، وزارت جهاد کشاورزی موظف است میزان ماده آلی خاک را تا یک درصد افزایش دهد و برنامه ریزیهای لازم را در این مورد انجام دهد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹٫www.kanoonkood.ir ).
ده درصد از اراضی کشاورزی جهان دچار مشکل حاصلخیزی خاک است که عامل اصلی آن رافقر مواد آلی در این اراضی میدانند. میزان ماده آلی خاک ارتباط مستقیمی با میزان عملکرد گیاه دارد. بطوری که با ۳۰ میلیون تن در افزایش هر یک درصد کربن آلی خاک، میزان افزایش تولید در کشورهای در حال توسعه می تواند ۵۰ سال افزایش یابد. وضعیت ماده آلی خاک در اکثر اراضی کشاورزی در حد بحرانی میباشد و توجه به این امر می تواند در افزایش پتانسیل تولید در اراضی کشاورزی سهم به سزایی داشته باشد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹).
۲-۷– وضعیت تولید کود دامی در جهان
فائو (۱۹۹۴)، برآوردهای جهانی نشان میدهد که ۱۷۰۷ میلیون رأس گوسفند و بز، ۱۲۷۹ میلیون رأس گاو، ۱۴۹ میلیون رأس بوفالو و ۱۲۱۰۷ میلیون طیور وجود دارد. اغلب کشورها دارای تعداد نسبتاً زیادی دام و طیور هستند که میلیون ها تن پهن و ادرار دفع می کنند. مقدار زیادی پهن تولید می شود که اگر به طور صحیح مورد استفاده قرار بگیرند، میتوانند به طور قابل توجهی در تأمین نیازهای تغذیهای گیاه و حاصلخیز نمودن خاک نقش داشته باشند. با این وجود به دلیل اینکه تعداد زیادی از حیوانات ( بیش از ۳۰ میلیون رأس به طور سالانه) در طویله نگهداری میگردند، گاوهای گوشتی که از تغذیه بالایی برخوردار میباشند، منبع اصلی تولید کننده کود حیوانی در ایالات متحده به حساب میآیند. در نتیجه در ارتباط با مسائل زیست محیطی، استفاده یا دفع صحیح کود حیوانی مهم میباشد. بهترین نوع استفاده، مخلوط کردن آن با خاک است.
در ایالات متحده، کود تولید شده از حیوانات اهلی و طیور، ۱۷۵ میلیون تن در سال برآورد شده است. نیتروژن موجود در کود حیوانی (بر اساس وزن خشک) از ۳ تا ۴ درصد در طیور، ۱ تا ۲ درصد در گاوهای شیری یا گوشتی و مقدار فسفر از ۱ تا ۲ درصد در طیور و ۲/۰ تا یک درصد در گاوهای شیری یا گوشتی متغیر میباشد (فائو، ۱۹۹۴).
۲-۸-وضعیت تولید کود های دامی و آلی در کشور
بر طبق آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی تولید انواع کود دامی، ۳۵ میلیون تن در سال کمپوست پسماند شهری، یک میلیون و ۴۴۰ هزار تن در سال باگاس نیشکر، دو میلیون تن در سال، گوگرد آلی گرانوله،۵۰۰ هزار تن در سال و ورمی کمپوست، یک میلیون تن در سال می باشد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹).
۲-۹- ضرورت استفاده از کمپوست کود های دامی وآلی
تأمین مقدار کافی مواد آلی در خاک یکی از مهمترین و ایدهآلترین اهداف در امر کشاورزی پایدار محسوب می شود (آلام[۲۹]، ۲۰۰۴). با توجه به کشت متراکم محصولات زراعی در اراضی کشاورزی، استفاده از مواد اصلاحی که عناصر غذایی موجود در خاک را فراهم می کنند ضروری میباشد (ملکوتی و بلالی، ۱۳۸۳). امروزه استفاده از کمپوست همراه با کودهای شیمیایی به عنوان یک ضرورت در ایجاد کشاورزی پایدار شناخته شده است. زیرا می تواند مسائلی را که باعث کاهش عملکرد گیاه میشوند و همچنین کمبود بسیاری از عناصر مورد نیاز گیاه مثل روی، فسفر، پتاسیم و غیره را در خاک تا حد زیادی برطرف کند (آلام، ۲۰۰۴).
مصرف بیرویه کودهای شیمیایی نیز باعث مشکلات زیست محیطی فراوانی شده است. استفاده از کودهای آلی از جمله کودهای دامی در کنار مصرف کودهای شیمیایی از گزینه هایی هستند که میتوانند ضمن کاستن از مقدار مصرف کودهای شیمیایی، در بهبود عملکرد گیاهان زراعی و پایداری در تولید آنها مؤثر باشند (قوش وهمکاران، ۲۰۰۴). کمپوست نسبت به موادآلی خام و پوسیده نشده و کودهای شیمیایی برتری زیادی دارد، زیرا مواد موجود در کمپوست بهتدریج در دسترس گیاه قرارگرفته و در طولانی مدت می تواند ذخیره لازم برای در اختیار گذاشتن گیاه را در خود حفظ نماید (رضوی پور، ۱۳۸۶). مواد آلی یکی از ارکان مهم حاصلخیزی خاک محسوب می شود. عمدهترین منابع تأمین کننده مواد آلی (مصرف کمپوست و ورمی کمپوست در کشاورزی) به اهمیت کشاورزی پایدار و کاهش مشکلات زیست محیطی در استفاده از مواد آلی بسیار مورد توجه قرارگرفته است .از سوی دیگر، کودهای شیمیایی علاوه بر تخریب کربن آلی و هوموس باعث تخریب ساختمان خاک شده و سبب ایجاد مسمومیت در گیاه می شود که به نوبه خود باعث گسترش بعضی از امراض از جمله سرطان میگردد (زرین کفش و لاجوردی، ۱۳۶۶).
کودهای آلی و شیمیایی لازم و ملزوم یکدیگر بوده و به هر دو نوع کود برا ی ایجاد شرایط مطلوب جهت رشد گیاهان نیاز میباشد. بنابراین استفاده کامل از منابع آلی و یا بیولوژیکی به همراه کاربرد بهینه از کودهای شیمیایی، اهمیت زیادی در حفظ باروری و ساختمان خاک فعالیت حیاتی و ظرفیت نگهداری آب در خاک ، فعالیت حیاتی و ظرفیت نگهداری آب در خاک دارد. نتایج سیستمهای مختلف کشت و بررسی بوم شناسی مرتبط با بهره گرفتن از کودهای آلی نشان دهنده نتایج مثبتی از کاربرد مشترک کودهای شیمیایی و منابع آلی بیولوژیک تغذیه گیاهی در چارچوب سیستمهای تلفیقی تغذیه گیاهی است (ملکوتی، ۱۳۷۸). کاهش مواد آلی خاک تهدید بسیار جدی برای ایجاد و تداوم سیستم کشاورزی پایدار محسوب خواهد شد، حتی اگر بتوان از طریق کودهای شیمیایی کمبود عناصر را جبران نمائیم (رضوی پور، ۱۳۸۶).
۲-۱۰- ترکیب و مشخصات کود دامی (حیوانی)
کود حیوانی دارای دو جزء، یک جزء جامد و یک جزء مایع میباشد که هر دو جزء دارای ارزش غذایی برای گیاه است.
۲-۱۱- عوامل موثر بر ترکیب شیمیایی کود دامی
نوع دام: کود گاوی، کود گوسفندی، اسبی و مرغی هر یک دارای خصوصیات شیمیایی متفاوتی هستند.
نوع بستر دام: برای نگهداری دام در اصطبل از بستر کاه و کُلَش استفاده میکنند. این نوع بستر در ترکیب شیمیایی کود موثر است.
نوع علوفهی مصرفی: اگر دام از علوفهای مصرف کند که مواد غذایی بیشتری داشته باشد کود متفاوتی خواهد داشت.
سن و شرایط رشدی دام.
روش تخمیر و پوساندن کود: ترکیبات شیمیایی کود پوسیده با کود تازه متفاوت است.
روش و زمان مصرف کود دامی.
۲-۱۲-ارزش تغذیه کود دامی (حیوانی)
کودهای دامی شامل تمام ۱۳ از مواد مغذی گیاهی ضروری است که توسط گیاهان استفاده می شود. اینها شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، منگنز، مس، روی، کلر، بور، آهن، و مولیبدن است. با بهره گرفتن از کودهای حیوانی به عنوان تغذیه برای محصولات و یا درختان ممکن است همه و یا بخشی از مواد غذایی مورد نیاز گیاه تامین شود.
۲-۱۳- روش و زمان مصرف کود دامی (حیوانی)
کود دامی ابتدا در سطح خاک پخش میشود و سپس با عمل شخم زدن با خاک مخلوط میشود. بهترین زمان مصرف آن بستگی به درجه پوسیدگی کود دارد. کودهای نپوسیده در فصل پاییز و کودهای پوسیده در بهار و قبل از کشت استفاده میشوند. اگر کود دامی به مقدار زیاد مصرف شود نیازی به مصرف سالیانه آن نیست. کود دامی دارای دوام چند ساله بوده و اثر آن در خاک باقی میماند، یعنی هر ۴ سال مصرف کود دامی برای تأمین نیازهای غذایی کفایت میکند. اما تاثیر آن بر روی خصوصیات فیزیکی خاک ممکن است ۵ الی ۶ سال ادامه پیدا کند و حتی در بعضی موارد، تا ۷ یا ۸ سال از اثرات مثبت کود دامی بر روی خصوصیات فیزیکی خاک عنوان شده است.
بهترین زمان مصرف آن بستگی به درجه پوسیدگی کود دارد. کودهای نپوسیده در فصل پاییز و کودهای پوسیده در بهار و قبل از کشت استفاده میشوند. آلودگی کودهای حیوانی و ضایعات حیوانی به میکروارگانیسم گزارش شده است. حتی پس از کمپوست، نشان داده شده است احتمال آلودگی کودهای حیوانی به پاتوژن و سرایت بیماری به موجودات زنده وجود دارد. به نظر می رسد اجماع توصیهها برای عدم مصرف کودهای حیوانی و کود کمپوست حداقل به مدت ۶۰ روز پس از تولید وجود دارد.
۲-۱۴- مزایای کمپوست به عنوان بخشی از بستر کشت گیاهان
کود حیوانی تازه میزان ازت بیشتری نسبت به کودهای حیوانی پوسیده به خاک میدهد، ولی استفاده از آن مشکلتر و بوی آن بد است. همچنین خطر شوری بیشتر خاک را در پی دارد. کودهای حیوانی پوسیده بخشی از فرایند تجزیه میکروبی را طی نموده اند، و اثر آنها بر خاک سریعتر است. کودهای حیوانی مختلف اختلافاتی با هم از نظر درصد عناصر دارند (محمدی ترکاشوند، ۱۳۸۸).
استفاده از ضایعات آلی کمپوست شده به علت داشتن ماده آلی و مواد تغذیهای از ضایعات آلی بازیافت شده، در مقادیر تجاری رو به افزایش است (گارسیا[۳۰] و همکاران، ۲۰۰۲). کمپوستها دارای مواد غذایی بالایی هستند وسبب فعالیت بالای جمعیت میکروبی در منطقه ریزوسفر ریشه می شود و افزایش رشد را در بر دارد. کمپوستها دارای سطوح بالایی از مواد هومیکی هستند و این مواد میتوانند به عنوان محرک رشد عمل کنند (لی و بارتلت[۳۱]، ۱۹۷۶). کمپوست کردن، تجزیه بیولوژیکی مواد آلی تحت شرایط کنترل شده تعریف می شود (ریچارد[۳۲]، ۲۰۰۴). اخیراً به علت افزایش آگاهی و هشیاری از پیامدهای زیست محیطی ضایعات و نیز نیاز به ساماندهی آن ها و روند رو به رشد استفاده از ضایعات، یک توجه و علاقه مستمر در استفاده از ضایعات فرعی کشاورزی به عنوان منبع تغذیهای آلی برای گیاهان ایجاد شده است (گریگاتی[۳۳]، ۲۰۰۸). کمپوستها ویژگی بازدارندگی از بیماریهای خاکزاد را دارا میباشند و به طور کلی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بستر را بهبود میبخشد (ویلسون[۳۴] و همکاران، ۲۰۰۱).
مزایای استفاده از کمپوست، دارا بودن مواد مغذی است که اساساً شامل نیتروژن و پتاسیم میباشد. بنابراین بهعنوان کودهای آلی کند رها عمل می کنند. کمپوستها، دارای مواد تنظیم کننده رشد گیاه و ویژگی خنثی کردن پاتوژنهای[۳۵] خاکزی گیاه میباشند. کمپوستها معمولاً تخلخل و ظرفیت نگهداری روزنههای هوا را تا حد بالایی نشان می دهند، ظرفیت نگهداری آب آنها پایین میباشد. کمپوستها همچنین محتوی نمک و مواد تغذیهای بالایی میباشند (گارسیا و همکاران، ۲۰۰۲).
بعضی کمپوستها شاید بهعلت محتوای بالای نمک، pH و سمیت گیاهی یا داشتن فلزات سنگین زیاد به عنوان جزء اصلی بستر کشت نامناسب باشند. با این وجود، کمپوستها بسته به ترکیب پایهای میتوانند به عنوان منبع باارزش غذایی باشند. کمپوستهای استفاده شده به عنوان بستر برای سیستمهای تولید گیاهان زینتی گلخانهای، باید پایدار بوده و به آسانی در دسترس باشند (ویلسون و همکاران، ۲۰۰۱). کمپوست در ایجاد کشاورزی پایدار مناسب است و از کاهش محصول جلوگیری کرده و باعث افزایش آن میگردد. ذخیره کننده بزرگی از عناصر آب بوده و به این ترتیب اعتماد و دلگرمی کشاورزان با بهره گرفتن از آن در مزارع بیشتر می شود و قابلیت ذخیره آب در خاک را افزایش میدهد. باعث بهبودی ساختمان خاک شده و عملیات شخم را آسانتر می کند. هوموس و موادآلی خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامینها، هورمونها و آنزیم های مورد نیاز را تأمین می کند که این مواد نمی توانند بهوسیله کودهای شیمیایی تأمین گردند. بنابراین در خاکهای با کمبود مواد آلی بسیار مفید و مناسب میباشد (گارسیا پردنس[۳۶]، ۲۰۰۱). در جلوگیری از اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می کند. بسیاری از عناصر و مواد غذایی پرمصرف و کممصرف را که در خود داشته است در خاک آزاد کرده و در اختیار گیاه قرار میدهد. وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک سنگین و رسی بسیار مناسب و مفید است. چون ظرفیت نگهداری عناصر در سطح آن زیاد می شود، بنابراین در کاهش عناصر و موادغذایی گیاه در خاکهای سبک و شنی بسیار مناسب و مفید است (گارسیا پرندس، ۲۰۰۱).
کمپوست بخشی از نیاز گیاه به ریز مغذیها را تأمین می کند و به دلیل وجود ارگانیسمهای مفید، گیاه را از بیماریهای ریشه محافظت می کند. اگر تولید تولید کنندگان بسترهای گلدانی، به یک منبع خوب از کمپوست دسترسی داشته باشند، بهعلت ارزانتر بودن کمپوست نسبت به پیت، میتوانند هزینهها را با استفاده مناسب از کمپوست در ترکیبات کاهش دهند. تقاضای زیاد استفاده از پیت از میزان تولید طبیعی آن بیشتر است. بنابراین پیت نمیتواند منبع سریع و تجدیدپذیر در کوتاه مدت باشد. به دلیل اینکه انباشته شدن آن در طول دوره زمانی طولانی اتفاق میافتد (گارسیا پردنس، ۲۰۰۱).
۲-۱۵- تاثیر کمپوست کود حیوانی و مواد آلی بر گیاهان زینتی
استفاده از کمپوست کود گاوی در بستر کشت گل جعفری (Tagete spp)، افزایش شاخص های مفید را در بر داشته است، نتایج نشان داد که بیشترین قطر ساقه، اندازه گل، ساقه، وزن تر و خشک در مخلوطی از ۶۰٪ کمپوست کود گاوی با ۳۰٪ شن و ماسه به علاوه ۱۰٪ خاک به دست آمد (شادانپور و همکاران، ۲۰۱۱).